Selkä ja terveys



Koulutettuna hierojana olen huomannut, että todella monet kärsivät niska-hartiaseudun ja selän ongelmista. Joku voisi ajatella, että jatkuva selän hierominen alkaa maistua puulta. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion opiskelu on tuonut lisäymmärrystä selän tärkeydestä kokonaisterveydessä. Selkä ei olekaan vain joukko istumisen ja päätetyöskentelyn kipeyttämiä lihaksia, vaan se pitää sisällään monia avaimia terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen elämässä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan selässä kulkee kaksi tärkeätä akupunktiokanavaa, du-kanava ja virtsarakkokanava. Du-kanava kulkee keskilinjalla, siis selkärangassa, ja virtsarakkokanava kulkee kahdessa haarassaan selän pitkän ojentajalihaksen harjussa (päähaara) ja lapaluun yläkärjen alapuolella (sivuhaara). Näillä kanavilla sijaitsevat tärkeimpien elinten säätelypisteet.

Selkä voidaan yksinkertaistetusti jakaa kolmeen osaan, joista kukin vaikuttaa omalla tavallaan terveyteemme. Yläselän vaikutuspiirissä on sydämen, keuhkojen ja hengitysteiden toiminta. Keskiselkä liittyy mahalaukun, maksan ja sappirakon toimintaan, ja sen kautta voidaan hoitaa myös kylkikaarta, vatsan pingotusta, ruoansulatusta ja ahdistusta. Alaselässä sijaitsevat pisteet puolestaan vaikuttavat munuaisiin, virtsatiehyeisiin ja suolistoon, ja sen kautta voidaan hoitaa myös hormonitasapainoa. Selkäkivut näillä eri alueilla voivat antaa jotain viitteitä terveydentilastamme. Silti, kuten aina, terveysasioissa meidän ei tule itse toimia omana lääkärinämme, vaan on parempi saada asiantuntevaa ohjausta.

Kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan selän eri alueet vaikuttavat terveydentilaamme. Näihin alueisiin voidaan vaikuttaa akupunktion neulahoidolla. Sanotaankin, että ihmisen viittä tärkeintä elintä voidaan hoitaa selän shu-pisteillä.

Myös muut hoitomuodot, erityisesti osteopaattien, naprapaattien ja jäsenkorjaajien tekemä nikamakäsittely, voivat selän hoidon lisäksi auttaa sisätautien hoidossa. Akupunktioteorian mukainen ajatus tässä on, että terveyttä ylläpitävät kanavat kulkevat kehon sisällä ja että mahdolliset kehon virheasennot voivat häiritä kanavien kulkua perustavanlaatuisella tavalla. Jos nikamien virheasentoja korjataan esimerkiksi manipulaatiotekniikoilla, myös kanavien kulku helpottuu, ja samalla sairauden oireet lievittyvät sekä terveys vahvistuu.

Vaikka akupunktiopisteitä hoidetaan useimmiten neuloittamalla, myös muut tavat niiden aktivoimiseksi, kuten painaminen, ovat mahdollisia. Ihmisten keskuudessa onkin luonnollista, että jos jossakin päin kehoa on kipeä kohta tai piste, sitä painetaan tai hierotaan kädellä tai sormella, vaikka ei edes tiedettäisi mitään kiinalaisen lääketieteen teorioista tai akupunktiosta. Tällaisessa toiminnassa on tavallaan sama ajatus, vaikkakaan ei kovin systemaattinen tai tieteellinen.

Tässä mielessä myös aivan tavallinen hieronta on eduksi terveydelle, koska se aktivoi selän kudoksia ja niissä sijaitsevia hoitavia pisteitä. Yleensä ihmiset tuntevat olonsa hyväksi hieronnan jälkeen. Oma kokemukseni tosin on, että vaikka hieronta on erinomainen hoitomuoto ja auttaa monissa tilanteissa, akupunktion avulla voidaan hoitaa monia vaivoja tehokkaammin ja tarkemmin.

Selän hoidossa ja terveyden hoidossa säännöllinen liikunta on tärkeässä asemassa.
Itse olen saanut paljon apua joogan harrastamisesta, mutta kuten kaikissa asioissa,
mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. (En ole muuten itse kuvassa, vaan
kuvassa on tunnettu joogaopettaja Jani Jaatinen.)

Selän kautta voidaan siis vaikuttaa muihin kehon osiin. Akupunktioteoriassa yläselän ja niskan kautta voidaan hoitaa käsien vaivoja. Kun huomaan joskus hieronta-asiakkaillani yläselän olevan kovasti jumissa, tiedustelen heiltä, onko käsissä ongelmia, kuten kipua tai puutumista. Monesti näin on. Kerran itselläni oli kämmensyrjässä kipua, joka oli seurausta työrasituksesta. Saatuani selän akupunktiohoidon käsi oli oireeton seuraavana päivänä, vaikkakaan sitä ei oltu hoidettu paikallisesti. Jalkavaivoja voidaan puolestaan hoitaa alaselän kautta.

On myös mielenkiintoista, että tämä yhteys toimii molempiin suuntiin. Toisin sanoen jalkojen kautta voidaan hoitaa alaselkää ja käsien kautta yläselän, niskan ja pään alueen vaivoja. Keho on siis kokonaisuus, jossa kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Ajatus, jonka mukaan vain ongelma tai kipu olisi vain tietyssä osassa, ja kaikki muut osat sen ympärillä olisivat täydellisessä kunnossa, on siis puutteellinen. Myös kehon ja mielen välillä on yhteys; erilaiset ongelmat kehossa heijastuvat mieleen ja toisinpäin.

Tästä syystä pidän kiinalaisen lääketieteen ajatuksesta, jonka mukaan ihminen on kokonaisuus ja jota myös hoidetaan kokonaisuutena. Akupunktion avulla voidaan yleisesti vahvistaa ja tasapainottaa kokonaisterveyttä, lisätä hyvinvointia ja lievittää stressin tunnetta. Koska kyseessä on lääketiede, sillä voidaan myös hoitaa erityisiä ja tiettyjä vaivoja, kipuja ja sairauksia kehon ja mielen tasolla.



Kiitos kuvista ystävälleni Jani Jaatiselle, jonka hämmästyttäviä jooga-asanoita voi seurata sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/Gokulyoga/
https://www.instagram.com/gokulacandra/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina