Kukka-Ukko puristaa selkärankaa


Eräänä lokakuisena iltana ystävä soitti minulle ja kertoi siskonsa olevan huonossa kunnossa pahan selkäkivun vuoksi. Hän kysyi, voisinko auttaa pikaisesti.

”Toki”, vastasin.

Puoli yhdeksältä sisko saapui luokseni. On sydäntä särkevää nähdä ihmisiä, jotka joutuvat kävelemään vinossa selkäkivun takia. Kyseessä oli kipu rintarangan alueella. Muutamia viikkoja aikaisemmin olin kysynyt opettajaltani neuvoa pahan yläselkäjumin hoitamiseksi, ja hänen ohjeensa oli hoitaa tällaisia vaivoja käyttämällä ensin kädessä olevia etäpisteitä, ja sitten selässä olevia paikallispisteitä.

Käden etäpisteiden hoidon jälkeen oli aika aloittaa selän hoitaminen paikallispisteillä. Hoitopöydälle nouseminen oli todella vaikeata, koska selkä oli niin kipeänä, mutta ajan, kyynelten ja kärsivällisyyden voimin päästiin sopivaan asentoon hoidon aloittamista varten.

Tein hoidon huatuo-pisteillä. Hua Tuo oli akupunktiomestari, joka eli lähes kaksi tuhatta vuotta sitten. Kerrotaan, että Hua Tuolla oli vaaleat hiukset, mikä oli erikoista sen ajan Kiinassa, jossa tavanomainen hiusten väri oli musta. Tästä syystä häntä nimitettiin ”Kukka-Ukoksi”, koska hänen hiuksensa olivat väriltään kuin kukka. Useimmissa Hua Tuota kuvaavissa maalauksissa hänet kuvataan kuitenkin mustahiuksisena.

Noin puolen tunnin hoidon päätteeksi sisko nousi ylös huomattavasti ketterämmin, kuin mitä hän oli käynyt makaamaan. Hoidon vaikutukset alkoivat näkyä heti sen jälkeen, mutta oman kokemukseni mukaan ne vahvistuisivat vielä tulevina päivinä. Sisko kävi hoidattamassa selkäänsä vielä kaksi kertaa viikon sisällä, ja toisen kerran jälkeen hän sanoi, että tuntuu siltä kuin selkä ei edes olisi ollut kipeänä. Olin yllättynyt Kukka-Ukko-pisteiden vaikutuksesta ja tehosta.

Koulutettuna hierojana mietin ammatillisesta näkökulmasta, että tässä tilanteessa selän ollessa niin kipeänä, että pelkkä hoitopöydälle nouseminen oli melkein mahdotonta, hierominen ei olisi tullut kysymykseenkään. Neulahoito sen sijaan oli mahdollinen, ja se toimi paremmin kuin hyvin.

Hua Tuon selkähoitopisteet eivät ole perinteisiä akupunktiopisteitä, koska ne eivät sijaitse kahdellatoista elinkanavalla tai kahdeksalla lisäkanavalla. 34 huatuo-pistettä sijaitsevat rinta- ja lannerangan molemmilla puolilla okahaarakkeiden kohdilla, du- ja virtsarakkokanavan välissä. Akupunktiossa näitä pisteitä hoidetaan perinteisesti neulalla, mutta suuren tehokkuutensa johdosta niiden aktivoiminen muilla hoitovälineillä, kuten neurologisella vasaralla, laserilla, guasha-luukammalla ja jopa painamalla, tuo myös hyviä tuloksia.

Hua Tuon selkähoitotekniikkaa kutsutaan joskus nimellä "Kukka-Ukko puristaa selkärankaa". Tämä johtuu siitä, että neulat synnyttävät selässä tunteen siitä, kuin joku puristaisi selkärankaa.

Sen lisäksi, että huatuo-pisteet auttavat tehokkaasti selkävaivoihin, niillä voidaan tasapainottaa eri elinten toimintoja sekä myös hoitaa kaikenlaisia muita terveydentiloja ja vaivoja. Aiemmin mainittujen du- ja virtsarakkokanavan pisteet nimittäin vaikuttavat tiettyjen elinten toimintaan, ja huatuo-pisteiden vaikutus on myös samankaltainen sijaintinsa johdosta.

Tämä ajattelutapa löytyy myös nykyaikaisesta kiropraktiikasta. Kiropraktiikassa on nimittäin olemassa teoria (meric system), jonka mukaan selkärangan eri nikamien virheasennot vaikuttavat elinten hermotukseen. Ajatellaan, että tietyn nikaman ollessa virheasennossa, se häiritsee kyseisen nikaman vaikutusalueella olevan elimen toimintaa ja saa aikaan oireita siinä. Sanotaan esimerkiksi, että kolmannen rintanikaman kohdalla olevat virheasennot saavat aikaan oireita keuhkoissa, keuhkoputkissa sekä rinnassa. On mielenkiintoista, että perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan juurikin tuolla tasolla olevat pisteet hoitavat keuhkoja sekä niihin liittyviä oireita.

Tällä kiropraktiikan teorialla on omat vastustajansa, mutta on silti mielenkiintoista, että ajatus selkärangan eri alueiden yhteydestä kokonaisterveyteen tunnetaan myös lännessä suosituissa osteopatiassa ja kiropraktiikassa. Hua Tuon hoitomenetelmä on 2000 vuoden takaa, mutta samat ajatukset heräävät uudestaan henkiin länsimaisissa hoitomuodoissa. Ei voida väittää, että huatuo-pisteet parantaisivat kaikki mahdolliset sairaudet, mutta niiden toimivuus monenlaisten selkävaivojen, lievästä vakavampaan, sekä monien muiden terveydellisten haasteiden hoidossa on yksinkertaisesti hämmästyttävää.

(Tekstin alussa oleva kuvaus hoitotapahtumasta on jaettu asianomaisen henkilön luvalla.)

(Kuva: Tommi Ollikainen)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Selkä ja terveys