Ensikosketus akupunktioon: Miltä hoito tuntuu ja millaisia vaikutuksia sillä on?



Ensimmäinen kokemukseni akupunktiosta oli vuonna 2010 Intiassa Mayapurissa. Edellisvuonna olin käynyt eräällä vyöhyketerapeutilla muutamia kertoja ja tällä kertaa ajatuksenani oli ottaa Intiassa pidempi hoitojakso. Eräs sikäläinen tuttava antoi lämpimän suosituksensa jättää väliin vyöhyketerapia, ja sen sijaan vierailla eräällä hänen tuntemallaan kiinalaisella lääkärillä. En tiennyt mitä odottaa, mutta uteliaisuudesta päätin tarttua hänen suositukseensa ja hetken kuluttua istuinkin jo tohtori Maithilin vastaanotolla.

Tohtori Maithili ei puhunut juurikaan englantia, joten ystäväni auttoi selittämään hänelle vaivan, jonka takia olin tullut vastaanotolle. Tohtori esitti joitain kysymyksiä, muun muassa siitä, kuinka vatsani toimii. Hän pyysi saada nähdä kieleni ja tunnusteli pulssiani ensin oikeasta ja sitten vasemmasta kädestä. Aikaisemmin ayurvedaan tutustuneena ajatus pulssidiagnoosista tuntui tutulta, sillä se on tunnetusti osa itämaista perinnelääketiedettä. Pulssin kokeilemisen jälkeen tohtori pyöritteli päätänsä mietteliään näköisenä ja totesi: ”Kidney no work.”

Hetken kuluttua löysin itseni makaamasta yhdellä vastaanoton puisista vuoteista. Eri puolille kehoani oli pistetty kolmisenkymmentä neulaa. Vaikka vähän jännitti makoilla siinä, pystyin pikkuhiljaa rentoutumaan enemmän ja enemmän. Noin 40 minuutin kuluttua hoito päättyi ja Maithili tuli ottamaan neulat pois. ”Next treatment tomorrow, same time” hän sanoi.

Tuon Intian matkan aikana vierailin tohtori Maithilin akupunktiovastaanotolla parikymmentä kertaa (viitenä päivänä viikossa neljän viikon ajan) ja palasin Suomeen kokemusta rikkaampana ja hyvässä voinnissa. Akupunktiohoidolla oli suotuisia vaikutuksia terveyteeni: pitkään vaivannut iho-ongelma helpottui, yleinen energiatasoni ja jaksamiseni parani ja itsevarmuuteni lisääntyi.

Vuonna 2010 en osannut ajatellakaan, että seitsemän vuoden kuluttua löytäisin itseni opiskelemassa perinteistä kiinalaista lääketiedettä, ja että sen opetukset tulisivat vaikuttamaan elämääni hyvin perustavanlaatuisella tavalla.

Ensivierailu akupunktiohoitajan vastaanotolle pitää sisällään haastattelun, jossa hoitaja esittää laajasti kysymyksiä. Kysymyksien avulla halutaan yleensä selvittää vaiva tai vaivat, joihin akupunktiosta toivotaan apua. Akupunktio on moniulotteinen hoitomuoto, ja monesti on niin, että kun yhtä vaivaa hoidetaan, samalla saadaan apua myös muihin terveydentiloihin. Akupunktiohoitaja kyselee myös muista terveyteen liittyvistä asioista, kuten ruokailutottumuksista, vatsan toiminnasta, nukkumisesta ja työntekoon liittyvistä asioista. Tämä johtuu siitä, että kiinalaisittain ajateltuna terveys on kokonaisuus, johon vaikuttavat kaikki elämän osa-alueet.

Osa perinteisen kiinalaisen lääketieteen diagnostiikkaa on potilaan havainnoiminen. Tähän kuuluvat muun muassa kehon asennon ja kasvojen tarkastelu, kielen katsominen ja pulssin tunnusteleminen. Kiinalaisen filosofian mukaan yin ja yang ovat toistensa vastakohdat ja samalla yksi kokonaisuus. Eri yhteyksissä ne ymmärretään eri tavoin, mutta diagnoosia tehtäessä voidaan sanoa, että ulkoinen (yang) kertoo sisäisen (yin) tilasta.

Pulssidiagnoosi antaa syvällisen kuvan potilaan terveydentilasta

Näkyvin osa akupunktiohoitoa on neulojen laittaminen. Opettajani ei pidä siitä, jos joku puhuu neulojen ”tökkimisestä”. Akupunktiohoitaja asettaa neulat huolella oikeisiin kohtiin. Akupunktioperinteessä on sanonta: ”Neulaa on pideltävä kuin tiikeriä.”
Toisen sanonnan mukaan neulaa pistäessään hoitajan on oltava ”tarkkaavainen kuin seisoisi kuilun reunalla”.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä akupunktiohoidosta on, sattuuko se. Useimmilla meistä on itsesuojeluvaisto, johon liittyy jonkinasteinen neulakammo. On luonnollista, että emme pidä siitä, että meitä pistetään neulalla. Pistettäessä on kahdenlaisia tuntemuksia. Ensimmäinen on ihotuntemus, joka ei ole tarpeellinen, ja jos neulan pistäjällä on taito käsissä, tätä ihotuntemusta ei välttämättä tule laisinkaan.

Toinen akupunktiotuntemus on deqi, qi-tuntemus. Tämä syvempi tuntemus koetaan silloin, kun neula osuu oikeaan kohtaan, eli akupunktiopisteeseen. Joskus deqi tuntuu vihlaisuna tai lämpötuntemuksena ja voimakkaimmillaan se voi olla sähköiskun kaltainen. Joskus tämän tuntemuksen voidaan kokea kulkevan ylös tai alas kanavaa pitkin, ja joskus se menee ylös ja alas. Toisin kuin pelkkä ihotuntemus, tämä qi-tuntemus on toivottu, ja hoidon teho on paras, kun tuntemukset ovat selkeitä.

Yleensä akupunktiohoidossa laitetaan keskimäärin 20-30 neulaa. Neuloja laitetaan päähän, käsiin, jalkoihin ja myös keskivartalon alueelle. Hoidon aikana potilaan tulisi olla samanaikaisesti rento ja jäntevä, sekä mieleltään rauhallinen. Paras tulos saadaan, kun potilas hengittää syvään ja keskittyy eri tuntemuksiin, joita kehossa ja mielessä ilmenee hoidon aikana. Hoito kestää noin 20-50 minuuttia, jonka jälkeen hoitaja ottaa neulat pois. Hoidon pituuteen vaikuttaa hoidettavan vaivan luonne. Pidempi hoito ei välttämättä ole aina parempi. Neulojen poisottaminen on harvoin kivuliasta. Joskus neulan kohdalle voi ilmestyä mustelma, lievää turvotusta tai verenpurkauma, mutta se menee ohi parissa päivässä eikä ole lainkaan vaarallista.

Akupunktiohoidon jälkeen tulisi varata aikaa itselle ja hoidosta palautumiseen. Toisin sanoen ei ole hyvä, jos heti hoidon jälkeen hypätään kiireiseen päivärytmiin, johon kuuluu tiukkoja palavereja, stressiä tai fyysistä rasitusta. Joskus hoidon jälkeen voi tulla hoitoreaktio, jossa hetkittäisesti voi tuntua kuin vaiva tai tila pahenisi, mutta useimmiten tämä on osa paranemisen prosessia. Tästä syystä etenkin ensimmäisillä hoitokerroilla kannattaa ainakin mielessään varautua hoitoreaktioon, jota ei kuitenkaan läheskään aina tule.

Joissakin tilanteissa olen huomannut akupunktion vaikutuksen tulevan välittömästi hoidon aikana tai heti sen jälkeen. Tämä riippuu pitkälti siitä, minkälaista vaivaa hoidetaan. Useimmiten selkeä vaikutus tulee päivän-parin jälkeen hoidosta. Pidempiaikaisissa vaivoissa tarvitaan useampi hoitokerta, jotka voivat näyttää, minkälainen vaikutus akupunktiolla tähän tilaan mahdollisesti on. Kiinassa on sanonta, jonka mukaan hoitamiseen menee niin paljon aikaa, kuin mitä vaiva on ollut olemassa. Koska akupunktio on voimallinen hoitomuoto, yksikin kerta voi auttaa, mutta useimmissa tapauksissa tarvitaan useampia hoitokertoja.

Akupunktion tiede on säilynyt tuhansia vuosia, ja sen tehosta on myös tieteellistä näyttöä. Perinteinen kiinalainen lääketiede ei sulje pois muita hoitomuotoja, vaan parhaimmillaan se tukee ja tehostaa niiden vaikutusta. Kynnys ensimmäisen hoitokerran varaamiselle voi tuntua korkealta, mutta useimmissa tapauksissa jo alusta alkaen voi kokea oireiden lievittymistä, rauhallisuuden tunnetta mielessä ja kehossa ja joskus jopa käänteentekeviä muutoksia terveydentilassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Selkä ja terveys