Stressi ja mielen tasapaino



Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä nähdään yhteys ihmisen kokonaisterveyden, mielen psykologian ja tunne-elämän välillä. Tässä suhteessa sydän, joka tunnetaan myös tajunnan eli shenin talona, on erityisasemassa. Kaikki tunteet koetaan sydämen välityksellä.

Toinen tärkeä elin ihmisen mielen toimintojen vaikuttajana on maksa. Useimmat tunne-elämän häiriöt liittyvät kiinalaisessa lääketieteessä maksan tai sydämen toimintaan. Itse asiassa mieleen liittyvissä asioissa nämä kaksi elintä ovat niin lähellä toisiaan, että on vaikeata erotella, mikä vaiva johtuu mistäkin. Kuten edellisessä blogipostauksessa sanottiin, kiinalaisen lääketieteen maksalla on yhteys koululääketieteen maksaan, mutta samanaikaisesti se hoitaa laajempaa toimintojen kirjoa, joista osa on kehon toimintojen tasolla ja osa mielen tasolla.

Maksa on tunteellinen elin. Yksi sen tehtävistä on pitää qi liikkeessä. Qi tarkoittaa elämänvoimaa, jonka johdosta ihminen on elossa ja kykenee toimimaan. Tässä toimiminen tarkoittaa sekä kehollista toimintaa että mielen toimintaa. Kun maksa ei kykene pitämään qitä liikkeessä, se patoutuu. Tällöin myös mieli patoutuu.

Kun maksa toimii hyvin ja mieli virtaa hyvin, ihminen on rauhallinen ja levollinen. Hän ottaa muut huomioon, on ystävällinen ja avulias sekä kykenee tekemään päätöksiä oikeudenmukaisesti ja nopeasti. Hän pystyy ilmaisemaan tunteensa hillitysti ja asiallisesti. Kun mieli virtaa hyvin, se ei jää jumiin johonkin tiettyyn ajatusmalliin.

On tärkeätä huomata, että jokainen on yksilö ja ilmentää näitä piirteitä omalla tavallaan. Ei siis ole niin, että jokainen hyvinvoiva ihminen olisi täysin samanlainen omassa rauhallisuudessansa ja levollisuudessansa.

Merkkejä tasapainoisen mielentilan puutteesta, eli pohjimmiltaan qin kierron häiriöstä, ovat turhautuminen, levottomuus, ärtyneisyys, masentuneisuus, hermostuneisuus, ahdistuneisuus ja malttinsa menettäminen pienestäkin ärsytyksestä. Tämä oirelista voi kuullostaa valitettavan tutulta useimmille meistä. Jos kuitenkin tiedämme jonkin vaivan taustasta, meidän on helpompi oppia ymmärtämään sitä ja myös säännöstelemään sitä.

Taolaisessa tieteessä puhutaan viidestä elementistä, jota kehossa edustavat viisi tärkeintä elintä. Maksa edustaa puuelementtiä, jonka luonne on kasvu ja jonka suunta on vapaasti leviävä. Tämän johdosta stressi vaikuttaa maksaan erityisen haitallisesti. Stressi rajoittaa mielen liikettä. Se ei salli qin virrata vapaasti, vaan pakottaa sen tiettyyn suuntaan.

Stressi voi olla jonkin ulkopuolisen ihmisen tai asian aiheuttamaa tai ihminen saattaa luoda itse oman stressinsä. Pienikin stressi voi häiritä maksaa, ja qin liikuttajana maksa alkaa näissä tilanteissa häiritsemään muuta elimistöä. Mielen tasolla maksan häiriöt ilmenevät ylläkuvatun kaltaisina mielentiloina. Vähän kärjistyneemmissä tilanteissa ihmisen mieli on viulunkielenä ja pahimmillaan ”keittää yli”, ja ihminen sekoaa raivosta.

Vaikka nykyään puhutaan paljon stressin haitallisista vaikutuksista, ihanteellinen elämä ei kuitenkaan ole välttämättä täysin stressivapaata. Joskus joudumme uhrautumaan korkeamman päämäärän takia. Esimerkiksi lasten hoitaminen voi aiheuttaa vanhemmille monenlaista stressiä, mutta vanhempien velvollisuuksista luopuminen ei olisi hyväksi lapsille eikä vanhemmillekaan. Joskus joudumme sietämään stressiä tilapäisesti.

Voimme myös huomata elämässämme asioita, jotka aiheuttavat turhaa stressiä. Näitä voivat olla esimerkiksi liian suuren taloudellisen taakan ottaminen tai korkean aseman hyväksyminen. Jokaisella on oma kapasiteettinsa, joka on hyvä tuntea, kun miettii omaa jaksamistaan erilaisten elämän haasteiden keskellä. Itse koen, että oma tieni on elää mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta se ei ole välttämättä jokaista varten.

Ylimääräisten rasitteiden karsiminen on yksi tapa välttää stressiä. Myönteinen lähestymistapa on lisätä elämässään itselle mielekkäitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä ja joiden parissa rentoutuu. Kun teemme jotain, voimme miettiä onko tämä jotain, mitä ”pitää” tehdä, vai onko se jotain, mitä ”tykkään” tehdä. On myös tärkeätä hyväksyä itsensä ja tulla hyväksytyksi omana itsenänsä. Ilo on hyväksi terveydelle. Kun elämässä on iloa ja naurua, mieli ja keho rentoutuvat ja silloin qi virtaa vapaasti. Töiden suhteen on hyvä nähdä oman työnsä tulokset, ja on myös hyvä saada asianmukaista kiitosta omasta työstänsä.

Ilo ja nauru saavat qin virtaamaan vapaasti. 

Kun puhutaan mielen tasapainosta ja hyvinvoinnista, monet asiat ovat pohjimmiltaan kiinni itsestämme ja omista valinnoistamme. Läheisen menehtyminen, ihmissuhteiden särkyminen ja työpaikan menettäminen ovat asioita, joita ehkä joudumme kohtaamaan elämässä. Ne tuottavat tuskaa, ja monesti vain joudumme kulkemaan niiden läpi tavalla tai toisella.

Kiinalainen lääketiede ja akupunktio eivät poista elämän ylä- ja alamäkiä. Akupunktio voi kuitenkin auttaa pysähtymään hetkessä ja rentoutumaan kehon ja mielen tasolla. Sen kautta voidaan kokea suurempaa kirkkautta mielessä, mikä voi osaltaan olla suureksi avuksi stressin tai elämän vaikeiden asioiden käsittelyssä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Selkä ja terveys