Lisää vihreitä palkkeja elämään


Akupunktiohoitoa kokeilleet tuntevat usein olonsa hyväksi hoidon jälkeen. Oma kokemukseni on, että akupunktiohoito auttaa rauhoittumisessa ja maadoittumisessa sekä hoitaa erilaisia kehon ja mielen vaivoja.

Tapasin hiljattain erään ihmisen, joka oli käynyt luonani akupunktiohoidossa aiemmin syksyllä. Tuolloin hänelle oltiin parhaillaan tekemässä Firstbeat-hyvinvointimittausta. Tällä kertaa hänellä oli mukana tuon syksyllä tehdyn mittauksen tulokset, ja ne olivat todella mielenkiintoista luettavaa.

Firstbeat-mittauksessa seurataan sydämen sykevälivaihtelua, ja siinä eritellään päivän aikana koetut stressijaksot sekä palauttavat jaksot. Tässä ”stressi tarkoittaa vireystilan nousua, joka voi olla positiivista tai negatiivista”. Palautuminen puolestaan tarkoittaa ”elimistön rauhoittumista”. Firstbeat-hyvinvointianalyysissä stressaavat jaksot on kuvattu punaisella ja palauttavat jaksot vihreällä.

Ensimmäinen päivä: sunnuntai

Toinen päivä: maanantai

Kolmas päivä: tiistai

Seuraavassa on selitetty (asianomaisen henkilön luvalla) kyseisen Firstbeat-analyysin mittaustulokset, sunnuntaista tiistaihin. Akupunktiohoito ajoittui maanantai-iltaan. Tuloksissa voidaan nähdä akupunktion ja moksa-hoidon myönteinen vaikutus palautumiseen. Tarkemmin sanottuna, kolmen vuorokauden aikana akupunktio oli selvästi palauttavin toiminto päiväsaikaan.

Ensimmäinen mittauspäivä, sunnuntai, oli tavallinen päivä, johon sisältyi vähän stressaavaa toimintaa ja myös vähän palautumista. Seuraava päivä, maanantai, sisälsi jonkin verran matkustamista ja päivittäisiä askareita. Akupunktio ja moksahoito tulevat puolestaan isona vihreänä blokkina tuona päivänä. Hoidon jälkeinen yö oli niin ikään erinomainen palauttavan levon kannalta. Kolmas päivä, tiistai, sisälsi matkustusta, opiskelua ja muuta monenlaista muuta toimintaa. Silloin stressiä oli enemmän kuin minään muuna mittauspäivänä ja myös nukkumaanmeno tapahtui myöhemmin kuin muina päivinä. Tiistain ja keskiviikon välinen yö oli myös vähemmän palauttava kuin aikaisemmat yöt. Näyttää siltä, että toiminnantäyteisen päivän jälkeen keho tarvitsi enemmän aikaa rauhoittuakseen ja päästäkseen lepotilaan. Toisin sanottuna, vaikka lepo oli alkanut yhden maissa, palauttavaa lepoa piti odotella noin kello neljään saakka.

Hyvinvointianalyysista tehty yhteenveto on myös mielenkiintoinen:
Kolmen päivän aikana kaavioon on merkitty lähtötaso mittauksen aloitusajankohdasta sunnuntaina. Sunnuntain aikana voimavarat vähenevät tasaisesti päivän aikana ja yön aikana lähtevät taas nousuun. Merkittävää palautumista kuvataan kaaviossa plus-merkillä.

Firstbeat-analyysin yhteenveto

Maanantaina lähtötaso on suurin piirtein sama kuin sunnuntaina. Voimavarat eivät päivän aikana suuremmin laske, mutta akupunktiohoidon aikana tapahtuu merkittävää palautumista. Maanantain ja tiistain välisenä yönä tapahtunut lepo oli niin ikään merkittävästi palauttavaa, palauttavampaa kuin kaksi muuta yötä, ja sen aikana voimavarataso nousee huippuunsa. Tuosta huipputasosta taas laskeudutaan alas hieman stressaavampana tiistaina, jonka jälkeen myös yön aikana saatu lepo lisää voimavaroja vähemmän.

Mielessäni herää kysymys, miksi maanantain aikana voimavarataso ei juurikaan laske kuten muiden päivien aikana. Yksi selitys tälle voisi olla, että jos sunnuntai oli vapaapäivä, se palauttaa ja valmistaa kehoa ja mieltä viikkoa varten, ja sen jälkeen energiataso säilyy hyvänä myös seuraavana päivänä. Maanantain jälkeen puolestaan voimavarataso on huipussaan, ja vaikka tiistai oli luonteeltaan päivistä stressaavin, sen jälkeen voimavarataso pysyi korkeammalla kuin mittauksen alussa sunnuntaina.

Yhdestä Firstbeat-mittauksesta ei vielä tieteellistä tutkimusta saada, mutta jo yksittäistapauksena hyvinvointianalyysi on ajatuksia herättävä. Sen pohjalta voidaan ajatella, että jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta on hyvä pitää säännöllisesti vapaata sekä hoitaa itseänsä. Tieteellinen tutkimus, joka yhdistää nykyaikaista mittaustekniikkaa ja tuhansia vuosia vanhaa lääketiedettä, voisi olla hyödyllinen oman terveytensä ja hyvinvointinsa rakennuspalasia etsivälle nykyajan ihmiselle.

Sanotaan, että vihreät asiat tekevät hyvää sydämelle. Akupunktion ja levon kautta voi lisätä vihreitä palkkeja päivittäiseen elämään ja jaksamiseen. Leikkimielisesti voidaan sanoa, että uuden vuoden alkaessa voidaan tehdä palvelus itsellemme kun otamme tavoitteeksi vihreiden palkkien lisäämisen. Tämä voi tapahtua lepäämällä riittävästi, välttämällä painostavia tilanteita ja hoitamalla itseään,
vaikkapa tulemalla akupunktioon.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Selkä ja terveys