Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina



Keltaisen keisarin viisauden edellisessä tekstissä kerrottiin taolaisen tieteen viiden elementin teoriasta ja sen mukaisesta viidennestä vuodenajasta, loppukesästä. Neijingissä, akupunktion klassikossa, opetetaan, että hyvä terveys voidaan säilyttää eri vuodenaikoina mukautumalla niiden olosuhteisiin.

Ajattomat lääketieteen muodot, kuten perinteinen kiinalainen lääketiede ja Intian ayurveda, opettavat, että ruoka on lääkettä. Länsimainen ajatus siitä, että ruoka on vain polttoainetta ruumiin koneistolle, ja että on aivan sama, onko ruoka tuoretta vai pitkään säilytettyä, kylmää vai kuumaa, valmistettu tulella vaiko mikroaaltouunissa, ei voisi olla kauempana totuudesta näiden hoitomuotojen näkökulmasta.

Luonto on viisas. Eri vuodenaikoina se tarjoaa meille erilaisia antimia, joita voimme käyttää ravinnoksemme. Jos opimme syömään vuodenaikojen mukaista ravintoa, voimme hyvän ruumiinterveyden lisäksi vaalia myös rahapussin terveyttä. Vuodenaikojen mukaan syöminen tarkoittaa sitä, että käytämme ruoanlaitossa niitä aineksia, jotka on tuotettu lähellä ja ovat tuohon vuodenaikaan helposti saatavilla.

Tämän ajatuksen vastaista on käyttää mahdollisimman kaukana tuotettuja ja kaukaa tuotuja vihanneksia ja hedelmiä, jotka useimmiten ovat muoviin pakattuja. Eräs hieronta-asiakkaistani kertoi nähneensä Kiinassa myytävän mansikoita, jotka oli yksitellen pakattu muoviin ja nuo muovitetut mansikat oli vielä yhdessä kiedottu muovikääreeseen! Vaikuttaa siltä, että nykyajan Kiinassa — ja myös muualla — on menty kauas luonnon arvoja ja rytmejä kunnioittavasta ajattelusta.

1500-luvulla elänyt kiinalaisen lääketieteen professori Gao Lian opettaa eri vuodenaikojen mukaisesta syömisestä. Omissa opetuksissaan Gao puhuu neljästä vuodenajasta, koska 12 kuukaudesta koostuva vuosi voidaan jakaa sopivasti tasan neljään osaan.

Idut ja versot sopivat hyvin syötäväksi keväällä.
Keväällä luonto herää ja kasvit aloittavat kasvunsa. Silloin ajan mukaisesti on hyvä syödä versoja ja ituja sekä erilaisia salaatteja. Kuten edellisessä tekstissä kerrottiin, kevät on puuelementin aikaa. Puuelementti hallinnoi hapanta makua ja siihen liittyvä elin on maksa. Gaon opetuksissa keväällä on suositeltavaa välttää happamia ruokia. Tämä johtuu siitä, että puuelementti on jo voimakas keväällä, ja se painaa alas maaelementin hallinnoimaa pernaa. Tästä syystä keväällä on hyvä syödä miedosti makeita ruokia, jotka vahvistavat pernan toimintaa.

Tekstin lopusta löytyy lista eri ruoka-aineista, jotka edustavat hapanta, makeaa, pistävää, karvasta ja suolaista makua.

Kesällä on useimmiten kuumaa ja silloin vallitsee tulielementti. Kesälle ominaista on syödä kevyesti, sillä ravinnosta tuotettavan energian ja lämmön tarve on pienempi kuin vaikkapa talvella. On hyvä käyttää juuri saatavilla olevia vihanneksia ja hedelmiä. Viiden elementin teoriassa tulielementti alistaa metallielementin, jota keuhkot edustavat. Näin ollen kesällä kannattaa välttää karvasta makua, joka on yhteydessä tulielementtiin. Sen sijaan on hyvä suosia pistävää makua, joka vahvistaa metallielementtiä ja siten myös keuhkoja.

Kesän kuumuudesta huolimatta ei ole hyvä nauttia kylmää tai jäistä ruokaa ja juomaa, koska nämä  lisäävät kuumuutta kehossa sisäisesti. Sen sijaan kesällä on hyvä nauttia lämpimiä ruokia ja juomia, eikä koskaan ylensyödä. On parempi syödä pieniä annoksia tasaisin väliajoin. Teehaudukkeissa ja ruoissa ovat hyviä kanelin ja kardemumman kaltaiset mausteet. Kesällä on myös hyvä välttää rasvaista ruokaa sekä raskaita liharuokia.

Syksy on metallielementin aikaa. Metallielementti on yhteydessä keuhkoihin ja se painaa alas puuelementtiä, joka hallinnoi maksaa. Viiden elementin mukaisesti syksyllä on hyvä välttää pistävän makuisia ruokia, joita kesällä suosittiin, koska ne vahvistavat metallielementtiä. Sen sijaan on hyvä suosia keväällä vältettyä hapanta makua, joka vahvistaa puuelementtiä ja sitä kautta maksaa. Syksyllä luonto tarjoaa meille runsaasti erilaisia marjoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän happamia, eli sopivat hyvin syötäväksi tänä vuodenaikana.

Talvi on vesielementin aikaa. Viiden elementin teoriassa munuaiset edustavat vesielementtiä, jjoka hallinnoi suolaista makua. Koska vesielementti on vahva talvella, on hyvä suosia vähäsuolaista ruokavaliota. Vesielementti painaa alas tulielementtiä, jota sydän edustaa ja johon liittyvä maku on karvas. Näin ollen talvella kannattaa suosia karvasta makua ja karvaita ruokalajeja, joita on vältetty kesällä. Vuodenajan mukaisesti talvella on hyvä käyttää juureksia ja kuivattuja herneitä ja papuja, joita luonnostaan on silloin hyvin saatavilla.

Avotulen läheisyys ei ole talviaikaan erityisen suositeltavaa. Kädet ja jalat ovat yhteydessä sydämeen, ja niitä ei kannata lämmittää avotulella, sillä niiden kautta tulen vaikutus saavuttaa sydämen ja voi aiheuttaa levottomuutta ihmisessä.

Esimerkkejä ruoista, joissa on hapanta makua:
Hedelmiä: greippi, sitruuna, rusinat ja tamarindi
Vihanneksia: tomaatit
Maitotuotteita: voi, kovat juustot, kermaviili, jogurtti
Muut: alkoholi, etikka ja hapatetut ruoat
Mausteita: sitruunamehu, valkosipuli

Tomaatit edustavat hapanta makua.
Esimerkkejä ruoista, joissa on makeata makua:
Hedelmiä: banaani, melonit, taatelit, viikunat, mangot, kuivatut luumut
Vihanneksia: punajuuri, keitetty porkkana, kurkku, oliivi, bataatti
Viljoja: maissi, riisi, vehnä
Palkokasveja: punaiset linssit, mungopavut, tofu, urad-dahl
Pähkinöitä: manteli, cashewpähkinä, kookos, kurpitsansiemenet
Maitotuotteita: ghee, maito
Sokerit ja hunaja
Mausteita: basilika, laakerinlehti, kumina, kardemumma, kaneli, korianteri, fenkoli, minttu, muskottipähkinä, sahrami ja vanilja

Basilika edustaa makeata makua

Esimerkkejä ruoista, joissa on karvasta makua:
Vihanneksia: karvasmeloni, lehtivihannekset kuten lehtikaali ja voikukanlehdet, munakoiso
Muita: seesaminsiemenet, seesamöljy, kahvi, tumma suklaa
Mausteita: juustokumina, tilli, sarviapila, sahrami, kurkuma

Voikukan lehdet edustavat karvasta makua.

Esimerkkejä ruoista, joissa on pistävää makua:
Vihanneksia: chilit, valkosipuli ja muut sipulit, retiisi, lanttu ja raaka pinaatti
Viljoja: tattari, speltti
Mausteita: Useimmat mausteet, eritoten mustapippuri, kardemumma, cayennepippuri, neilikka, inkivääri, hing, sinapinsiemenet ja paprika

Inkivääri edustaa pistävää makua.

Esimerkkejä ruoista, joissa on suolaista makua:
Vihanneksia: selleri, merilevä
Maitotuotteita: raejuusto
Liha ja kala: tonnikala

Mausteita: Kaikenlaiset suolat, soijakastike

Merilevä edustaa suolaista makua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Selkä ja terveys