Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit


Syksy on vilustumisten kulta-aikaa. Töissä hierontaklinikalla tiedustelen joskus asiakkailtani, mitä keinoja he käyttävät pysyäkseen terveinä. Yllättävän monilla ei ole mitään erityisiä keinoja. Jotkut turvautuvat flunssan alkuoireissa apteekin tuotteisiin kuten Finnrexiniin.

Tänä syksynä olen itse vilustunut pariin otteeseen. Itselläni parhaiten toiminut flunssalääke on ollut auringonhattu-uute, joka on paraatipaikalla lääkekaapissani. Jokin aika sitten tunsin kurkkukipua ja samana päivänä tein itselleni alavatsan moksahoidon. Moksassa akupunktiopisteisiin kohdistetaan lämpöä neulahoidon sijaan. Seuraavana päivänä kurkkukipu oli poissa. Tämä oli uusi löytö, ja aion käyttää moksaa vastaisuudessakin.


Perinteisen kiinalaisen lääketieteen opetuksissa qi on keskeinen käsite. Sillä viitataan kehossa vallitsevaan elämänvoimaan. On olemassa erilaisia qin laatuja, ja wei qi on se qin muoto, joka puolustaa kehoa ulkoisilta taudinaiheuttajilta ja jota keuhkot levittävät kehon pintaan. Jos jollakulla on taipumus vilustua usein, tai sairaudesta toipuminen kestää pitkään, saattaa olla, että wei qin toiminta on hänellä heikentynyt.



Wei qin toimintaa voidaan säädellä ja vahvistaa aktivoimalla tiettyjä akupunktiopisteitä. Akupunktioteorian mukaan Du14 on tärkeimpiä wei qin säätelypisteitä. Kiinan Kansantasavallassa tehtiin tutkimus, jossa tutkittiin yläselässä sijaitsevan Du14-pisteen hoitamisen suhdetta koululaisten veressä olevien leukosyyttien määrään ja toimintaan. Tutkimuksen mukaan leukosyyttien määrä ja aggressiivisuus oli kasvanut niillä koululaisilla, joilla Du14-pistettä oli käsitelty neulahoidolla ja moksalla suhteessa verrokkiryhmään, jolle ei tehty mitään hoitoja.

Kuten blogin edellisessä tekstissä kerrottiin, ihmisen vastustuskyky, johon myös wei qi kuuluu, on riippuvainen hänen kokonaisterveydestään. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitojen tavoitteena onkin aina yleisen terveydentilan vahvistaminen.
Näin ollen akupunktiota voidaan käyttää vilustumisoireiden, kuten kurkkukivun, lihassäryn, vilunväreiden ja nuhan ilmetessä. Tällöin hoidon vaikutus voi olla oireiden lieventyminen tai parhaimmassa tapauksessa orastavan flunssan torjuminen. Jos tauti on jo päällä, sitä voidaan hoitaa lääkkeettömästi ja tehokkaasti akupunktiolla ja moksalla ja siten nopeuttaa paranemista.

On olemassa myös kotikonsteja, jotka auttavat flunssan torjumisessa ja nopeuttavat paranemista.

Ruokavalio

Flunssaoireiden ilmetessä kannattaa jättää pois maitotuotteet, koska ne ovat laadultaan viilentäviä ja lisäävät liman määrää elimistössä.
On myös hyvä jättää pois riisi, vehnä ja sokeri, koska ne lisäävät limaa.
Salaatit ja raa’at ruoat ovat viilentäviä, joten niitä kannattaa välttää, jos olet tulossa kipeäksi.
Lämpimät ruoat ja keitot ovat erityisen hyviä viileiden säiden saapuessa ja jos olet sairastumassa.
Kuumeessa kannattaa syödä mahdollisimman kevyesti tai paastota kiinteästä ruoasta.

Pukeutuminen

Pukeudu lämpimästi ja suojaa erityisesti kaula, pää ja kädet.

Yrtit ja tropit

Auringonhattu on Amerikan alkuperäiskansojen
perinteinen flunssalääke.
Kun ensimmäiset flunssaoireet tuntuvat, lisää kuuman teen tai veden sekaan 20 tippaa auringonhattu-uutetta ja nauti viisi kertaa päivässä. Jos vilustumisoireet hellittävät, tätä kannattaa jatkaa vielä muutamien päivien ajan.

Nukkumaan mennessä hiero lapaluiden väliin ja kaulan alueelle tiikeribalsamia.


Mikäli on tukkoisuutta tai poskiontelo-oiretta, nenän huuhteleminen suolavedellä huuhtelukannun avulla muutamia kertoja päivässä auttaa.


Keitä yrttihauduketta, jossa on raastettua inkivääriä. Tähän voit lisätä mustapippuria, kurkumaa ja sitruunaa maun mukaan. Makeuta hunajalla juuri ennen juomista, mutta älä keitä hunajaa, koska sen ominaisuudet heikkenevät liikaa kuumennettaessa.


Jos tauti on jo päällä tai olet kuumeessa, voit tehdä tehojuoman, jossa kuuman veden sekaan puristetaan puolikas tai kokonainen sitruuna ja 1 - 2 rkl kotimaista hunajaa. Juo tämä nopeasti kerralla ja mene peiton alle lepäämään. Voit tuntea kuumuuden kasvavan kehossa niin, että hiki nousee pintaan. Tämä edistää todella tehokkaasti paranemista. Toista tämä kolmesta viiteen kertaan päivässä.

Syksy on vuodenaika, joka kannustaa meitä rauhoittumaan ja valmistautumaan kohta alkavaan talveen. Monissa tilanteissa vilustumisen ja flunssan oireet ilmestyvät kovan rasituksen jälkeen ja pakottavat meidät hiljentämään tahtia. Terveyden ylläpitämiseksi riittävä lepo on yksi tärkeimmistä asioista. Sen lisäksi voimme itse parantaa vointiamme luonnollisilla konsteilla. Akupunktiohoito auttaa vahvistamaan kokonaisterveyttä, ja tämän lisäksi se on myös hyvä apu kylmän vuodenajan vaivoja vastaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Akupunktion hyödyt — Kannattaisiko sinunkin kokeilla?