Syksy, vilustumiset ja vastustuskyky

Viikko sitten oli syyspäivän tasaus. Kesä on nyt virallisesti takana. Kuulaat päivät. Sateiset päivät. Raikas tuuli. Kirkkaat värit puiden lehdissä. Ja pihlajanmarjat. Kaikki tämä kuuluu syksyyn. Se johdattaa meidät kohti seuraavaa vuodenaikaa, talvea.

Syksyn saapuessa monet vilustuvat ja potevat kurkkukipua, yskää, nuhaa tai muita flunssan oireita. Apteekeissa on tarjolla monenlaisia flunssalääkkeitä, jotka lupaavat helpotusta alkavan taudin oireisiin.

Myös luonto tiedostaa syksyn tulon; syksyn laskeutuessa puut ja kasvit kantavat erilaisia marjoja, jotka ovat pullollaan vitamiineja ja kivennäisaineita, ja auttavat pitämään meidät terveenä syksyn ja talven aikana. Omat suosikkini ovat mustikka, ruusunmarja ja pihlajanmarja. Nämä ovat suomalaisia superfoodeja, joiden hankkiminen on ihan ilmaista. Esimerkiksi pihlajanmarja ja ruusunmarja ovat jo väriltäänkin niin kirkkaita, että ne suorastaan kutsuvat meitä: ”Poimi mut!” 

Neuvostoliiton aikana itänaapurin apteekeissa myytiin kuivattuja pihlajanmarjoja C-vitamiinipillereinä (=luonnollisempi vaihtoehto nykyään apteekeissa myytäville). Pihlajanmarja taitaakin olla yksi Suomen luonnon aliarvostetuimmista superfoodeista, ja nämä luonnon vitamiinipillerit useimmiten jäävätkin lintujen nautittavaksi.

Joskus myös akupunktiohoitajan vastaanotolle tulee potilaita kysymään apua vastustuskyvyn parantamiseen. Kiinalainen lääketiede on laaja ja tuntee hoitokeinoja moninaisiin sairauksiin ja myös erilaisiin terveydentiloihin. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen valossa vastustuskyky ei ole erossa ihmisen kokonaisterveydestä. Ei ole erillistä vipua, jolla boostataan vastustuskykyä, mikäli kokonaisterveys ei ole hyvä.

Akupunktion klassikossa nimeltä Suwen sanotaan: ”Ihminen elää taivaan ja maan qistä.”

Qi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan elämää ylläpitävää energiaa eli elämänvoimaa. Taivaan qi tarkoittaa sitä hienojakoista ja näkymätöntä elämänvoimaa, jota saamme hengittäessämme. Maan qi tarkoittaa käsin kosketeltavaa elämänvoimaa, jota saamme nauttimastamme ruoasta ja vedestä. Tämä vanha viisaus siis kertoo meille, että edellytys elämälle on ruoka ja juoma, jota nautimme, ja ilma, jota hengitämme.

Kiinalainen lääketiede lähestyy ihmisen terveyttä viiden tärkeimmän elimen kautta. Nämä ovat sydän, keuhkot, maksa, munuaiset ja perna. Nämä viisi elintä samanaikaisesti ovat ja eivät ole länsimaisen koululääketieteen tuntemat samannimiset elimet. Ne ovat samanaikaisesti sama asia ja myös eri asia. 



Näistä viidestä elimestä kolme liittyy oleellisesti ihmisen energiantuotantoon ja sitä kautta kokonaisterveyden ja yleiskunnon parantamiseen ja lopulta vastustuskyvyn kohentamiseen. Nämä kolme ovat perna, keuhkot ja munuaiset.

Kiinalaisessa lääketieteessä perna tarkoittaa ihmisen ruoansulatuksen kokonaisuutta ja näin ollen se on ihmisen energiantuotannon lähde. ”Perna muuntaa ihmisen nauttiman veden ja viljan.” Toisin sanottuna perna muuntaa nautitut kiinteät ja nestemäiset ruoka-aineet sellaiseen muotoon, jonka ihmisen elimistö voi hyödyntää.


Keuhkot vastaanottavat taivaan qitä eli ne tuottavat elämänvoimaa ilmasta. Happi on oleellinen tekijä solujen energiantuotannossa. Itämaisissa perinteissä ilman eli taivaan qin asema on tiedetty jo pitkään, ja tästä syystä siellä on kehittynyt monia harjoitteita, joissa hengityksen asema on korostunut. Tällaisia harjoituksia ovat qikong, jooga ja pranayama. Yksi keskeinen tarkoitus näissä harjoituksissa on vahvistaa keuhkoja ja parantaa niiden kykyä vastaanottaa taivaan qitä.

Perna ja keuhkot ottavat vastaan qitä, elämänenergiaa, ruoasta, vedestä ja ilmasta. Tämä qi muuntuu elämänvoimaksi, jingiksi, jota munuaiset säilyttävät. Tästä syystä munuaisten asema on toimia koko elimistön perustana.

Kaikki viisi elintä ovat oleellisen tärkeitä elämälle, mutta kun puhutaan ihmisen yleisterveydestä tai vastustuskyvystä, erityisasemassa ovat keuhkot, perna ja munuaiset. Näistä kolmesta erityisesti perna ja munuaiset ovat oleelliset, koska ne vastaavat energiantuotannosta ja elämänvoiman säilytyksestä. Viime kädessä munuaiset ovat lopulta erityisasemassa suhteessa kaikkeen muuhun.

Akupunktiohoito parantaa vastustuskykyä parantamalla ihmisen kokonaisterveyttä. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa ruoansulatuksen eli ihmisen energiantuotannon ja elämänvoiman säilytyksen vahvistamista. Hoidon vaikutus näkyy yleisen energiatason parantumisena sekä kehon ja mielen toimintojen tasapainottumisena.

Hoidon ohella omat elämäntavat ja ruokavalio ovat avainasemassa terveyden ja vastustuskyvyn parantamisessa.

Loppuun laitan vielä oman syksyisen suosikkireseptini: 


Pihlajanmarja-ruusunmarja -smoothie

pari kourallista pihlajanmarjoja 
kahdeksan ruusunmarjaa (joista siemenet poistettu) 
kahdeksan mantelia yön yli liotettuna ja kuorittuna 
yksi avocado 
viisi tuoretta taatelia tai 2 rkl hunajaa
1rkl kookosöljyä 
1dl maustamatonta jogurttia 
1dl vettä 


Voit myös tehdä omat lisäyksesi makusi mukaan. Vegaanisen vaihtoehdon tästä saa, kun korvaa jogurtin kaura- tai soijajogurtilla. Itse tykkään laittaa mukaan ashwagandhaa ja maca-jauhetta.

Käsittele ainekset blenderillä tai sauvasekoittimella ja nauti syksyn pirteistä mauista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vilustumisen hoito: Kiinalainen lääketiede ja parhaat kotikonstit

Luonnonantimet, ravinto ja terveys eri vuodenaikoina

Selkä ja terveys